Rots ICT: over hun razendsnelle groei en de keuze voor HaloPSA
Wat doe je als je niet tevreden bent met de standaardoplossingen in de ITSM-markt? Jeroen Oostema van Rots ICT besloot een andere weg in te slaan. In dit klantverhaal vertelt hij hoe zijn jonge bedrijf in een jaar tijd groeide van twee naar vijf mensen, waarom hij koos voor HaloPSA, en hoe deze keuze hem helpt om niet alleen IT-diensten te leveren, maar ook een echte IT-businesspartner te zijn voor zijn klanten.
Van startup naar groeiend succes
Op 01 januari 2024 startten Jeroen Oostema en zijn compagnon Sander Roos hun bedrijf, Rots ICT. Wat begon als een tweekoppige missie om MSP-diensten te leveren, is dat binnen een jaar uitgegroeid tot een team van vijf mensen. En Rots ICT laat zich gelden door een soms wat tegendraadse aanpak in de markt.
Jeroen legt uit: “Ik wil me absoluut bemoeien met elke software-aanschaf die mijn klanten doen. Dat is een bewuste keuze geweest. Want wij willen als MSP-bedrijf écht waarde toevoegen voor onze klanten. Daarom zijn we niet alleen bezig met servers, netwerken en security, maar praten we ook mee over de business van de klant. Wat zijn hun doelen? Met welke applicaties werken ze? Waar willen ze naartoe groeien? Dat kunnen meedenken met de klant maakt ons geen ICT-businesspartner.”

De zoektocht naar het juiste ITSM-platform
Toen Rots ICT van start ging, stond de keuze voor een goed ticketingsysteem hoog op de prioriteitenlijst. Jeroen kende de markt goed: “Bij mijn vorige werkgever hebben we vijf jaar geleden gekozen voor Autotask. Daarnaast heb ik ervaring met Topdesk en ServiceNow. Maar voor ons eigen bedrijf wilden we verder kijken dan de gevestigde namen.”
De keuze viel uiteindelijk op HaloPSA, en niet zonder reden. “Als je kijkt naar de mogelijkheden voor integratie en innovatie, loopt Halo voorop”, zegt Jeroen. “Autotask is vandaag misschien nog het meer volwassen product, maar ik geloof dat HaloPSA over een jaar absoluut het verschil zal maken. Hun drang naar ontwikkeling en integratie is heel sterk. Bovendien geeft HaloPSA me de vrijheid om zelf keuzes te maken in de platformen die we eromheen willen gebruiken. Dat vind ik belangrijk: ik wil niet in een hoekje worden geduwd.”

Het implementatieproces: zelf bouwen, samen leren
Rots ICT nam de tijd om HaloPSA op maat in te richten. “Effort IT speelde als implementatiepartner uiteraard een rol in dit proces”, vertelt Jeroen. “Mijn twee collega’s hebben samen met hen alle connectoren gebouwd en de basisinrichting opgezet. Maar uiteindelijk vind ik dat we de kennis zelf moeten opbouwen. Daarom hebben we een half jaar lang elke vrijdag gewerkt aan de automatisering en het systeem.”
Het resultaat mag er zijn: “We hebben alles geïntegreerd wat je nodig hebt om een volwaardige MSP te zijn. Denk aan koppelingen met RMM-tools, documentatieplatforms zoals IT Glue, boekhoudsystemen zoals Exact Online, en CIPP. Alles sluit goed op elkaar aan. We hebben zelfs geavanceerde processen geautomatiseerd, zoals contractmanagement en urenregistratie op projectniveau.”
De uitdagingen: een leercurve en tijd
Hoewel Jeroen enthousiast is over de mogelijkheden van HaloPSA, erkent hij dat er ook uitdagingen waren. “Het platform heeft een steile leercurve”, geeft hij toe. “Bij meer volwassen systemen zitten de knoppen vaak waar je ze verwacht en dat is bij Halo soms anders. Maar als je eenmaal begrijpt hoe het werkt, kun je er enorm veel mee.”
Een andere uitdaging was tijd. “We zijn een klein team en hebben de implementatie naast onze dagelijkse werkzaamheden gedaan. Daardoor duurde het wat langer. Maar dat gaf ons ook de kans om alles zorgvuldig en op onze manier in te richten.”
Innovatie en toekomstplannen
Een van de interessante functionaliteiten van HaloPSA zijn de AI-mogelijkheden. Jeroen licht toe: “We gebruiken AI voor processen als de onboarding van nieuwe medewerkers bij onze klanten. Hardware, software, rollen en rechten worden nu automatisch geregeld. Ook op basis van herkenning van het probleem dat wordt beschreven in een ticket, komen er kennisbankartikelen naar voren en suggesties voor oplossingen. Er zijn echt wel gave dingen mogelijk met AI in Halo.”
Toch zijn er nog stappen te zetten. “Rapportages hebben we nog niet volledig benut”, zegt Jeroen. “Daar willen we komende tijd mee aan de slag. Het gaat dan niet alleen om uren, maar ook om inzicht in terugkerende problemen, SLA’s en andere KPI’s die belangrijk zijn voor onze klanten. Daarnaast willen we de netwerkmonitoring en ons CRM-systeem verder ontwikkelen.”
Een jaar van bouwen
2024 was voor Rots ICT vooral een jaar van bouwen. Jeroen kijkt terug: “Naast het opzetten van ons platform hebben we ook de eerste mooie klanten mogen onboarden. Nu begint de fase van finetunen en opschalen. We zullen ongetwijfeld nog tegen dingen aanlopen, maar dat is onderdeel van groeien. Dankzij HaloPSA en onze eigen aanpak hebben we een stevige basis gelegd om verder te bouwen aan onze toekomst.”
